Ravels ondertekende in 2014 het ‘Charter van gezonde gemeente’.
Met dit charter engageert het bestuur zich om de komende jaren verder te werken aan een lokaal gezondheidsbeleid en gezondheid te integreren in de gemeentelijke werking.
Aansporen tot duurzame levensstijl
“Het is dan ook onze missie om onze inwoners zoveel mogelijk gezonde gewoontes aan te reiken” zegt Koen Rombouts, schepen van Welzijn “We willen daarom iedereen aansporen levenslang te bewegen en/of mensen aan te zetten tot een duurzame gezonde levensstijl. Vanuit het beleid bieden we onze inwoners via verschillende beleidsdomeinen kansen om een gezonde levensstijl aan te nemen”.
Eén van de projecten die kadert binnen deze doelstelling is Halt2Diabetes. Hiermee willen we vroegtijdig diabetes (suikerziekte) opsporen. Het project HALT2Diabetes is een initiatief van de Diabetes Liga in samenwerking met de gemeente.
“Als gezonde gemeente zetten we graag onze schouders onder dit project. Via een fijne samenwerking met zowel de huisartsen als de apothekers worden 45-plussers met een mogelijks verhoogd risico op type 2 diabetes opgespoord en begeleid naar een gezonde levensstijl.”, vult Koen Rombouts aan.
“De combinatie leeftijd, overgewicht en erfelijkheid geven een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes”, vertelt dr. Kris Bayens. “Dit risico kan je gemakkelijk zelf berekenen. Je huisarts wil je hierin graag begeleiden.”
Hoe doe je mee?
- Ben jij 45 jaar of ouder?
Bereken dan jouw risico op diabetes type 2 via de online vragenlijst op www.gezondheidskompas.be (online wordt de test enkel afgenomen bij 45-plussers) of vraag naar de papieren versie bij jouw huisarts of apotheker.
2. FINDRISC score ≥ 12?
Stuur jouw resultaten online door of neem de ingevulde papieren vragenlijst mee naar de huisarts. Maak een afspraak voor een nuchter bloedonderzoek.
3. Vraag een doorverwijzing aan jouw huisarts en schrijf je in voor de gratis groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing bij diëtist Anke van den Brand.
Heb jij een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, dan kan je gratis deelnemen ongeacht je leeftijd of FINDRISC score.
Info en inschrijven?
Om deze campagne bekend te maken bij de bevolking zullen enkele leden van het lokaal welzijns- en gezondheidsoverleg op zaterdag 28 januari campagne voeren bij de supermarkten in de gemeente. Je krijgt dan de mogelijkheid om de test af te leggen om te zien wat jouw risico op diabetes is. De test moet risicopersonen detecteren zodat de ziekte met een aangepast leefstijlprogramma kan ingedijkt worden.
“Vaak weten mensen niet dat ze een verhoogd risico op diabetes of suikerziekte hebben. Toch is het belangrijk te weten of je (een risico op) de ziekte hebt” zegt Katrin Stoffels, projectleider lokaal bestuur Ravels. “Wie na het invullen van de vragenlijst een hoge risicoscore heeft, neemt best contact op met zijn huisarts.”
“Type 2 diabetes heeft veel te maken met de leefstijl” vult Anke van den Brand, diëtist aan. “Meer dan de helft van de personen met een verhoogd risico kan de evolutie naar type 2 diabetes nog beïnvloeden door gezonder te leven. Tijdens de groepssessies leer je meer over hoe je dit stap voor stap kan doen.”
Op 16 februari om 19.30 uur gaat er een infosessie door in gemeentezaal Den Eel. In deze infosessie kom je meer te weten over gezonde voeding en hoe je deelneemt aan de gratis sessies Gezonde Voeding op Verwijzing. Inschrijven is niet nodig.
Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing
In 6 groepssessies van anderhalf uur ga je onder begeleiding van diëtist Anke van den Brand aan de slag met je eetgewoonten en hoe je stap voor stap gezonder kan leven. Deze groepssessies worden georganiseerd voor personen met een FINDRISC groter of gelijk aan 12 en zijn, in het kader van HALT2Diabetes, gratis op verwijzing door de huisarts. Vanaf 7 maart 2023 vinden de gratis Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing plaats in het Sociaal Huis van Ravels. Er zal zowel een fysieke als digitale reeks van start gaan. Je kiest zelf dewelke je wil volgen.
Meer info over dit project?
- Katrin Stoffels, lokale coördinator – 014 46 24 02
- Anke van den Brand, diëtist – 0495 79 16 53
Voetnoot: Samenwerking lokaal bestuur Ravels en huisartsen:
Het lokaal bestuur Ravels en de huisartsen van Ravels streven ernaar het algemeen welzijn van de inwoners van Ravels te bevorderen. De toegankelijkheid van de eerste lijn is hierin van cruciaal belang. Naast het project Halt2diabetes werd onlangs een buurtverpleegkundige aangesteld.
Om de drempel tot medische verzorging te verlagen voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving is het belangrijk dat bepaalde zaken tijdig worden opgemerkt. Vandaar dat het lokaal bestuur Ravels en de huisartsen van Ravels gestart zijn met het initiatief van de buurtverpleegkundige.
Enkele maanden geleden werd Katty Wegh aangesteld als buurtverpleegkundige. Zij is een vast aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van welzijn en zorg. Ze heeft dagelijks contact met inwoners, huisartsen en andere hulpverleners om laagdrempelige hulp te kunnen verlenen in de verschillende buurten van Ravels. Bepaalde medische situaties kunnen op deze manier sneller worden opgespoord zodat sneller de juiste maatregelen kunnen worden genomen (doorverwijzing huisarts, specialist,…). Dit doet Katty veelal door vanuit een één-op-één relatie in contact te treden met inwoners, en dit in de leef- en woonomgeving van de inwoner. Verder zet zij in op sensibilisering en preventie.
Katty is te bereiken via het onthaal van het Sociaal Huis Ravels 014 46 24 00 of het e-mailadres
Op de foto als bijlage zie je van links naar rechts: Anke van den Brand (diëtist), Koen Rombouts (schepen van Welzijn), Katty Wegh (buurtverpleegkundige), Katrin Stoffels (projectleider Ravels Halt2Diabetes) en Kris Bayens (huisarts).