bwop035Gisteren avond en zaterdagmorgen zijn er in de omgeving van een appartementsblok in aanbouw in Poppel enkele grootscheepse oefeningen georganiseerd door Brandweer Ravels. Ravels had de leiding in deze organisatie en maar liefst 9 korpsen uit de omgeving namen deel aan de verschillende oefeningen.
Het scenario was als volgt in elkaar gestoken door Filip Bastiaensen, coördinator van deze oefening: Bij de opruiming van zijn ondergrondse garagebox heeft een onvoorzichtige bewoner zijn sigaret of sigaartje niet goed gedoofd waardoor even later zijn wagen die in dezelfde bouw geparkeerd was vlam heeft gevat .

Door de rookontwikkeling die hierdoor was ontstaan is een chauffeur die de garage kwam ingereden verrast en in de rook op een betonpeiler ingereden. Hierdoor kwam de man klem zitten en moest worden bevrijd nadat er was gecontroleerd of de omgeving veilig was om te betreden door de reddingsdiensten. Ondertussen waren drie bewoners bevangen door de rook die zich doorheen het gebouw had verspreid. Hier kwamen de grote middelen aan te pas met de ladderwagens die de evacuatie op zich namen. Ondertussen werd de pers ( rawepo) op afstand gehouden en aangemaand om op een veilige afstand van interventieplaats te blijven op straffe van verwijdering van de politie. Ondertussen was een vertegenwoordiger van het Ravelse bestuur gearriveerd die werd gebrieft over de ontwikkelingen van de situatie. Het is dan ook later aan de burgemeester of zijn interim om de pers in te lichten over de gebeurtenissen met een afweging van de feiten.
bwop014De oefening wordt 4 keer overgedaan, 2 maal op vrijdag en nog twee keer zaterdagochtend. Achteraf krijgen de verschillende monitoren om de groepen te debriefen over hun aandeel in de oefening zodat er lessen kunnen worden getrokken en eventuele aanpassingen kunnen worden gedaan in het aanvalsplan van dit type brand. Het gebeurde tot nog toe nooit in onze gemeente, maar met de hedendaagse bouwcultuur worden steeds meer parkeergarages onder appartementsblokken gebouwd die een specifieke aanpak vereisen als er brand ontstaat.

Deelnemende korpsen aan deze oefening: Arendonk - Turnhout - Hoogstraten - Merksplas - Vosselaar - Kasterlee - Beerse - Rijkevorsel - Baarle Nassau (NL)


meer foto's in de galerij: Evenementen / 2013 / Brandweeroefening Poppel.

foto's : @J - Luc J - André V © RAWEPO.BE

filmreportage : André Vermeeren ©

 

 

Contactgegevens

Verantwoordelijk uitgever:

André Jansens
Korte Wijkstraat 1, 2381 WEELDE

Mail adres: info@rawepo.be
Telefoon: +32 (014) 657298
Mobiel: +32 (0) 475 97 94 13     

ADMIN

Gebruiksvoorwaarden

logo rawepo

GEBRUIKSVOORWAARDEN

Uw eerste stop voor
het regionale nieuws.

Altijd klaar voor de inwoners van Ravels.

Adverteren op Rawepo.

Adverteren op RAWEPO helpt echt wel,
met dagelijks duizenden surfers
bereik je iedereen in de regio.

online adverteren