In de jaren 50-60 van vorige eeuw bestond er een weekblad met de naam Zondagsvriend.
Op 13 januari 1955 publiceerde dit blad een paginalang verhaal over Weelde. Via een lezer van rawepo konden we dit verkrijgen en laten u graag meegenieten van lang vervlogen tijden.
Hier en daar hebben we het oud Nederlands wat moeten bijvijlen maar in grote lijnen is dit ouderwetse taalgebruik ongewijzigd gelaten om de authenticiteit van het document zoveel mogelijk te behouden. Onderaan het artikel kan u het originele artikel downloaden.
Zo leeft WEELDE
De AA
Weelde-Statie
Kerkeneind
Nicolaüs Poppelius
Het Jongenstehuis van Weelde-Statie waar weesjes - zonder die naam te dragen - die nog vader en moeder hebben, maar de genegenheid en de toewijding daarvan moeten missen, is wel het juweel van Weelde.
Raymond Hesters
De familiegeest straalt ver uit buiten de grenzen van Weelde en E.H. pastoor Heymans, de wijze man die de zielenzorg heeft over St Michelsparochie is er trots op, evenals ook burgemeester Hesters, de gepensioneerde rijkswachter die wat fier is dat geen gemeentebelasting geheven wordt in dat Kempische dorp met nog 500 Ha bos, waar de nieuwe weg naar Arendonk gelegd werd en waar weldra een nieuw gemeentehuis verrijst.
En rond dat gemeentehuis ontwikkelt zich wellicht een nieuw dorp…. Want met mannen als Sooi Van den Eynde is niets onmogelijk, Sooi die toch het fijne weet van tractaatgoederen en van wetten zowel Belgische als Nederlandse werd haast zo beroemd als wijlen Mgr. Bax, een der eerste Scheutisten die als missiebisschop in Mongolië in 1895 overleed.Gust DriesOver Sooi wordt alleszins meer gesproken dan over Gust Dries. En Gust is nochtans de eerste de beste niet Deze 80-jarige is toch de eerste ontginner geweest van de Weeldse bossen. Hij is de schepper van vruchtbaar weiland, hij heeft het Geestbos afgeblaaid en bezaaid met Jaak Mertens en consoorten. Gedurende 13 jaar was hij burgemeester en ook als dusdanig deed hij voorbeeldig wat van hem verwacht werd. Hij was vooral een schoolvriend, dat weet meester Van der Voort., de bevelhebber van het Vrijwillig pompierskorps goed en dat weet vooral schoolhoofd meester Van Beeck, die 37 jaar reeds in 't Onderwijs staat en als bibliothecaris en oud-orgelist de waardige zoon is van de onsterfelijke Marie-Anne, die 86 is maar nog klapt als een ekster.
Even taai en kras is Dr. Van Baelen de zoon van de veldwachter uit Hulshout die zelf 10 kinderen won en tot 1944 de zieken van Weelde verzorgde. De zieken die zich aan hem konden spiegelen want als 73-jarige fietste hij toch geregeld naar Keerbergen.
Een andere ouwe taaie is Jef Dickens, die drie jaar geleden met zijn Mieke gouden bruiloft vierde is er 83 en die is nog in de “Guld” en in de duivenbond gekend als een echte. Jef trekt wel niet meer de baan op maar loert toch nog duiven en versmaadt daarbij zijn pijpke niet... een pakske tabak per dag gaat er aan ! Jef denkt er nog niet aan op rust te gaan in Emmaüs, het gekende rustoord op de Prinsenbaan waar 16 zusters – Dienaressen van de Kerk - zich opofferen om retraitanten en rustenden in een ideale omgeving weer kracht en sterkte bij te brengen Beatrijs Van der Hallen de schrijfster is er een trouwe gast.
Verenigingen
Naast dit rustoord, naast het tehuis voor jongens leeft Weelde zijn eigen leven met zijn “Kapellekenskermis” en zijn processie naar de Heggekapel, met zijn St Antonius- en zijn St Jorisgilde, met de schutters, de St Jansvrienden waarvan Henri Buyckx keizer is. Met zijn vissersclub “Het dobbertje gaat onder” onder voorzitterschap van Em. Kuppens en met zijn fanfare “St Nikolauskring”, Remi Bols is daarvan de chef en Louis Bols is daarvan sedert de stichting in 1905 muzikant.De voetballers zijn jonger maar juist in de jeugd put Weelde Sportkring onder leiding van oefenmeester Kuppens, de oud Turnhoutspeler, de kracht om de sporteer hoog te houden. Waar als in Weelde nog grote gezinnen zijn - dat van Jef Vercammen op de Overheide telt 14 kinderen- is de toekomst van de voetbalclub verzekerd.“In Weelde is geen armoe” zegt de volksmond en de welstand van de boeren die de melkerij “Verbroedering” spijzen is een waarborg voor de verdere uitbouw van de gemeente waar nu nog het gemeentehuis “in de straat” staat en waar wel het tramspoor opgebroken werd, maar waar uit de rijkdom der bossen 't geld gehaald wordt voor grootse openbare werken.
't Kerkeneind en de Straat vereend.
Bron: Zondagsvriend 13/01/1955Met dank aan Flip Hendrikx voor het artikel.origineel file: Zo Leeft Weelde9.55 MB19/06/2015, 08:36
Heeft u misschien zelf ook nog [heel] oude krantenartikelen over uw eigen gemeente of iets dat lang geleden de aandacht trok, stuur het ons en we maken er een mooi artikel van.redactie Rawepo