• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
zaterdag 25 november 2017
everzwijnen front 
Na Postel en Arendonk worden sinds vorig jaar ook in onze gemeente regelmatig everzwijnen waargenomen.
De komst van het everzwijn is op zich geen verassing, maar brengt toch een aantal zorgen met zich mee.
 

Grote schade aan maïsteelt. 

schade-mais-rohlVorige week waren er meldingen van schade aan de maïs in de Overheide. De boeren hebben dit jaar al geen overschot met de maïsteelt en nu komen de everzwijnen daar nog een schepje bovenop doen. 
De jagersvereniging heeft als enige in Ravels een overeenkomst met de overheid om de everzwijnenpopulatie in kaart te brengen en te bewaken. Daarom zijn er vorige week volgens onze informatie dan ook een viertal evers geschoten om nog grotere schade te voorkomen. Dit is een noodzakelijke ingreep die ervoor zorgt dat het everzwijnenbestand niet te groot wordt.
Deze maatregel geldt trouwens niet enkel voor de everzwijnen, ook het reebestand dient te worden bewaakt. Door de grote aanplantingen in nieuwe percelen hebben de reeën eten in overvloed wat zich dan weer vertaald in grotere aantallen die meer en meer schade toebrengen aan de aanplantingen van de nieuwe bossen. Het is niet haalbaar om elke nieuwe aanplanting te gaan omheinen om de planten overlevingskansen te geven tegen de veelvraten van de jonge scheuten. 
 

Vrees voor overbrengen van ziektes.

wroetende everzwijnenEverzwijnen zijn alleseters en richten tijdens hun nachtelijke fourageerrondes ernstige schade toe aan landbouwgewassen zoals mais, aardappelen en weilanden.
Daarnaast vreest men de overdracht van ziektes wat dramatisch kan uitdraaien voor de varkenssector. 
In onze varkenssector, maar ook in de pluimveesector is het voor de landbouwer al jaren de strikte gewoonte om via ontsmetting met hygiënesluizen en dergelijke besmettingen van ziektes te voorkomen. Everzwijnen zijn daarin een factor die niet in de hand te houden is, de vrees dat ze ziektekiemen verspreiden is dan ook niet abnormaal . 
 

Altijd opletten bij confrontaties.

everzwijnen padHet everzwijn op zich is niet gevaarlijk, maar kan in het verkeer wel voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.
Overstekende everzwijnen kunnen immers verkeersongevallen veroorzaken met ernstige gevolgen voor mens en dier. 
 

Grote actieradius en leefgebied.

De verantwoordelijkheid van en de druk op de jagerij om deze populatie op een aanvaardbaar niveau te houden neemt dan ook enorm toe.
Doch everzwijnen zijn zeer argwanend en slim , ze leven hoofdzakelijk 's nachts en zijn daardoor zeer moeilijk bejaagbaar.
Bovendien hebben ze een zeer groot leefgebied en kunnen op 1 nacht afstanden afleggen van tientallen kilometers : ze laten zich op bepaalde plaatsen een periode opmerken en kunnen dan als het ware weer in het niets verdwijnen , om dan na verloop van tijd zich terug te laten opmerken.
Na heel wat pogingen was het vorige week zondag dan toch raak en konden er 4 exemplaren geschoten worden.
 

Leader Project.

Door het Leader project "Kempische everzwijnen" waar onze gemeente partner van is, proberen we een antwoord te geven op tal van vragen die deze nieuwe diersoort met zich meebrengt.
Het is dan ook heel belangrijk om de omvang van de populatie in het oog te houden. Belangrijk om te weten is dat waarnemingen best gemeld worden op de gemeentelijke website : slechts op die manier krijgt men een duidelijk inzicht op de omvang van het probleem. 
Schade aan landbouwgewassen kunnen tevens gemeld worden op de website van boerenbond, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
 everzwijnen oversteek

IMMO VERKOOP IN DE REGIO

 • 1