• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

DR animated gif

donderdag 19 oktober 2017

clickhere bols

weeldezang
In de herfstperiode is het traditie dat de zangkoren naar buiten treden om van zich te laten horen.
Zo ook met Weeldezang die afgelopen zondag in de kerk van St Michiel har traditionele herfstconcert ten gehore bracht.
 

Ruime belangstelling

We zijn het ondertussen al gewend van Weeldezang, als zij uitpakken dan is het met iets van de bovensten plank! Zo was het ook weer zondagnamiddag (18.09) in de St. Michielskerk in Weelde! Nog voor 14.00 uur liep de altijd feestelijke St. Michielskerk vol voor een koortreffen met drie koren. Onder al de aanwezige koorliefhebbers uiteraard ook de 110 zangers verdeeld over de drie koren die om beurten de mooiste nummers uit hun repertoire zouden ten gehore brengen:
- het gemengd koor ” Weeldezang “ o.l.v. Jef Folens
- het mannenkoor “Animato “ o.l.v. Els Germonpré
- het solidariteitskoor “ Doediet “ o.l.v. Betty Dockx

Een prachtig uitgegeven programmablad  liet al direct uitschijnen hoe gevarieerd de koornamiddag zou worden. In twee grote blokken kwamen de koren elk twee maal aan bod wat op zich al een mooie variatie gaf. Verder heeft elk koor zijn “eigen aard” en het daaraan gekoppeld repertoire. 

WEELDEZANG

Weeldezang: alles mooi uitgebalanceerd, eerder klassiek, gemengd koor, rustig en gedragen 

weeldezang2

Als eerste kwam natuurlijk Weeldezang zelf een eerste selectie brengen onder de leiding van Jef Folens, de nieuwe dirigent van Weeldezang.
Jef is van het jaar 1947 en had een late roeping wat de koormuziek betreft. Als lid van de fanfare “Wampegalm” uit Arendonk speelde hij achtereenvolgens alt-, tenor- en bariton-sax en gaf er les aan beginnende saxofonisten.
In 1992 stapte hij over naar het muziekkoor Cecilia, ook in Arendonk en volgde dirigent Jan Harts op na diens overlijden.  Ook bij het kerkkoor Voorheide is Folens al  vier jaar dirigent.
Hij volgde Els Germonpré vorig jaar op als dirigent van Weeldezang en is net als de rest van het koor op zoek naar nieuw bloed om het prominente koor uit Weelde te versterken. Het koor is met zijn 41 jaren nog altijd het geesteskind van grootmeester Anton Wilke. De glorierijke jaren liggen al even achter ons met concerten in binnen- en buitenland.
Toch blijft het koor in deze ingekrompen bezetting nog steeds een lust voor het oor met ingetogen, doch  moderne versies van hun bekende repertoire.
 

ANIMATO

Het mannenkoor, een verrassing voor de toehoorders waarvan de meesten er niet vertrouwd mee zijn en daarom met verwondering hebben zitten luisteren hoe meerstemmig zo’n mannenkoor voor de dag kan komen, met zijn prachtige, krachtige mannenstemmen om alle gewelven van de kerk vol te zingen! 
animato weeldezang
In januari 2015 ontstond tijdens een herfstconcert in november 2012, waar de mannen uit het gemengde koor De Vedel “Sweet hours of prayer” zongen en het zaadje werd geplant voor een nieuw idee. 
Dat nieuwe idee kreeg in 2015 vorm met de oprichting van Animato, een groep van 25 enthousiaste mannen uit de regio Turnhout die onder leiding van Els Germonpré een afwisselend repertoire brengt van traditionele liederen, spirituals en hymnes.
 

DOEDIET

We hebben het mogen vaststellen (zoals het programmablad het voorstelt)  een bonte bende enthousiaste zangers – mannen, vrouwen, koppels, jongeren en ouderen – die bekommerd zijn om de wereld. Met meer dan 50 waren ze. Begeleid door accordeon, gitaar en fluit zongen zij over vrede en ontwapening over respect voor mens en milieu en over schoonheid van andere culturen. Met volle teugen genoten de toehoorders van dit boeiend maar niet minder muzikaal optreden. 

doediet weeldezang

Doediet is een wat vreemde eend in de korenwereld met hun solidariteitskoor.
Het staat onder de bevlogen leiding van Betty Dockx die sinds 1989 Doediet onder haar vleugels heeft.
Net nadat ze afgestudeerd was op het Lemmens instituut nam ze de leiding van Doediet op zich en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad.
Het koor is een samenraapsel van enthousiaste mannen, vrouwen, ouderen en jongeren, koppels en eenzaten…. Allen verbonden in hun wil om al zingend zichzelf in te zetten voor vrede, respect voor de medemens en de schoonheid van andere culturen.
Ze zingen Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsliederen, gospels, protestliederen … maar ook liefdesliedjes in een bonte  kakafonie van onbevangen onschuld. Niemand kan onbewogen blijven bij het aanhoren van hun aanstekelijke melodieën.
 

Gezamenlijke muzikale afsluiter.

Als afsluiter brachten alle koren samen “Mandela”, een Zuid-Afrikaans vrijheidslied.  

Om het concert te besluiten zongen de drie koren samen o.l.v. Jef Folens nog “Mandela” en dit helemaal in de lijn van het repertoire van Doediet – “Mandela says fight for freedom “ !
Deze fantastische koornamiddag werd besloten met een gezellige babbel onder gelijkgestemden. Een goed glas “ rood of wit” was daarbij een uitstekende stimulans.
Samen met alle aanwezigen concluderen wij bij afloop: “ Het koorleven in de Kempen is levendiger dan ooit. Zingen – zingen in een koor – doet leven in overdrive.


Proficiat aan alle koren maar bijzonder aan Weeldezang voor de inrichting van dit prachtig koortreffen. Wat was dat genieten…!

 

1rawepo camera     FOTOREPORTAGE HERFSTCONCERT © RAWEPO

Via bovenstaande link kan u nog een mooie fotoreportage bekijken van dit herfstconcert.

 
 samenzang weeldezang
 

Filmreportage Herfstconcert Weeldezang 2016

 

IMMO VERKOOP IN DE REGIO

 • 1